Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

Το Καλοκαιράκι απαιτεί... σαλάτα καλοκαιρινή!


Η σαλάτα αυτή είναι ιδανική για το καλοκαιράκι!

Yλικά:

1 τομάτα αρκετά ώριμη κομμένη σε κυβάκια

μισό αγγουράκι κομμένο σε κυβάκια

1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες

6-7 φύλλα ρόκας

2 φύλλα μαρουλιού κομμένα

1 μελιτζάνα

10 μανιτάρια φρέσκα σε ροδέλες

2 φέτες ζαμπόν κομμένες σε σχήμα ζουλιέν

2 φέτες κασέρι κομμένες σε σχήμα ζουλιέν

1 αβγό βραστό

αλάτι

πιπέρι

ρίγανη

3-4 φύλλα φρέσκο βασιλικό

φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. λάδι

4 κ.σ. μαγιονέζα (προεραιτικά)

1 κ.σ. ξύδι

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη


Εκτέλεση:

Κόβουμε την μελιτζάνα σε κύβους και τη σωτάρουμε σε ένα τηγάνι.

Κόβουμε όλα τα λαχανικά και τα στρώνουμε σε μία βαθιά σαλατιέρα, προσθέτουμε τη μελιτζάνα.

Χτυπάμε σε ένα μπολ το λάδι και το ξύδι.

Ρίχνουμε το μίγμα στο μπολ και αλατοπιπερώνουμε τη σαλάτα.

Ρίχνουμε τη ρίγανη και τα μυρωδικά και στο τέλος την σκελίδα σκόρδου.

Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε.


Tip: Η καλοκαρινή σαλάτα μας αποτελεί ένα πλήρες γεύμα. Αν αφαιρέσουμε τη σωταρισμένη μελιτζάνα και τη μαγιονέζα, έχουμε μία πιό ελαφριά, υγιεινή και καθ'όλα διαίτης εκδοχή της συνταγής μας!



Αυτό το ξέρατε?



Η ρόκα είναι χειμωνιάτικο φυτό ενώ ανθίζει από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Το ύψος του φυτού φτάνει τα 80 εκατοστά με βλαστούς που διακλαδίζονται. Τα άνθη της είναι λευκά με πορφυρές φλέβες ή κιτρινωπά διατεταγμένα και σχηματίζουν ταξιανθίες. Τα φύλλα της είναι πτερωτά και ο καρπός είναι μικρός και κωνικός, ραμφοειδής και φέρει σπόρια ωοειδή κίτρινου χρώματος.
Ο βλαστός και τα φύλλα της ρόκας τρώγονται σε διάφορες σαλάτες, ενώ σε ορισμένες περιοχές μαγειρεύεται μαζί με κρέας(παραδοσιακό Σλοβένικο πιάτο). Η γεύση της είναι πιπεράτη, αρωματική και ελαφρώς πικρή.
Ένα είδος σαλάτας με ρόκα , παρμεζάνα , λιαστές ντομάτες και ξύδι μπαλσάμικο είναι πολύ δημοφιλές στην Ιταλία, Ισπανία και τελευταία και στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση έχει αυξηθεί και υπάρχουν καλλιέργειες σε πολλές περιοχές. Η άγρια ρόκα είναι αυτοφυές φυτό και έχει πιο πιπεράτη γεύση και πιο έντονο άρωμα από τη καλλιεργούμενη.
Από τα σπόρια του φυτού λαμβάνεται ένα ελαφρώς καυστικό έλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική.

3 σχόλια:

maria λεμονατη! είπε...

καλη αρχη κοριτσια στο καινουργιο σας βλογ ευχομαι. ενθουσιαστηκα με την παρασκευη λεμοναδας (για τους ευννοητους λογους βεβαιως βεβαιως).
γιαμ γιαμ :)

Ανώνυμος είπε...

Να σας ευχηθώ κι εγώ καλή αρχή και για το χειμώνα να κάτσουμε να δοκιμάσουμε τις όμορφες συνταγές και να σας πούμε την γνώμη μας.

Φιλάκια

Μαριλένα είπε...

Σχόλια εδώ μπορεί να μη κάνω, αλλά διαβάζω και ..εκτελώ :))