Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Εχεις ντοματες; φτιαξε ντοματοκεφτέδες !!

Στις Κυκλαδες (Σαντορινη, Σιφνο κ.α) ενα συνηθισμενο τοπικο πιατο ειναι οι ντοματοκεφτεδες..

Ας φτιαξουμε και μεις λοιπον..


Υλικα:


5 ώριμες ντομάτες λιωμένες

1 κολοκύθι τριμμένο

1 πιπεριά ψιλοκομμενη

1 κρεμμύδι τριμμένο

2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

λίγο δυόσμο , βασιλικό ή θυμάρι

αλάτι, πιπέρι

λάδι για το τηγάνισμα


Εκτελεση:

Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ρίχνουμε το αλεύρι μεχρι να σμίξει το μίγμα (περιππου 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
Πλάθουμε τους ντοματοκεφτέδες * και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Μόλις οι ντοματοκεφτέδες τηγανιστούν καλά, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί, για να ρουφήξει το λάδι τους.

* Τιπ: αντι να πλασουμε τους ντοματοκεφτεδες μπορουμε να τους παιρνουμε κουταλια κουταλια απο το μιγμα και να τους τηγανιζουμε.

Αυτο το ξερατε?
Η ντομάτα είναι ωφέλιμη διότι μεταξύ άλλων περιέχει τη λυκοπένη. Η λυκοπένη βοηθά στην καρδία, στα αγγεία και προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση.
Η λυκοπένη ανήκει στην οικογένεια των αντιοξειδωτικών ουσιών. Υπάρχει μέσα στις ντομάτες, γκουάβες, φράουλες, καρπούζια και άλλα χρώματος κόκκινου, φρούτα ή λαχανικά.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι πολύ ωφέλιμες στον ανθρώπινο οργανισμό. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι επιδιορθώνουν τις βλάβες που δημιουργούνται λόγω της οξείδωσης στα κύτταρα, στους ιστούς και στα όργανα. Έτσι, οι ουσίες αυτές καταπολεμούν φαινόμενα όπως αυτά της γήρανσης και της καρκινοποίησης.

πηγη: http://www.medlook.net/


Η ντομάτα (Solanum lycopersicum) ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών (Solanaceae). Κατάγεται από την Λατινική Αμερική και πιο συγκεκριμένα από το Περού. Στην Ευρώπη την έφερε ο Χριστόφορος Κολόμβος τον 16ο αιώνα. Τον πρώτο καιρό της εισαγωγής της στην Ευρώπη, την ονόμαζαν Mala Peruviana και Pomi del Peru. Η σημερινή της ονομασία προέρχεται από την λέξη tomatl μιας διαλέκτου του Μεξικού, της Ναχουάτλ.
Η ντοματιά, όπως ονομάζεται στην καθομιλουμένη, είναι μονοετές φυτό και μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και τρία μέτρα, αρκεί βέβαια να βρει κάπου να στηριχθεί γιατί ο κορμός της είναι αδύναμος και δεν μπορεί να στηρίξει μόνος του το βάρος του φυτού και των καρπών. Έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 12.000 ποικιλίες ντομάτας.

περισσοτερα: http://www.matia.gr/7/71/7105/7105_1_4.html

(all fotos in this post by DeviantArt)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δηλαδή, άμα τους πλάσουμε και τους αλευρώσουμε λίγο απ' έξω, δεν γίνονται καλύτεροι; εννοώ, πιο τραγανοί;

ευχαριστώ πάντως για τη συνταγή!

..αγγελόσκονη.. είπε...

παραγγελίες δέχεστε;
θέλω συνταγές για πολυ γρήγορα φαγητα :) εεεεε; εεεεε μικρές μου μαγείισσες; φιλακιααααα

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ είπε...

Νόστιμη και καλοκαιρινή οι ντοματοκεφτέδες έτσι μπράβο δώσμας κιάλες καλές συνταγές.

Ανώνυμος είπε...

αν περιμένετε να τους πλάσετε...θα καταναλώσετε όλο το αλεύρι της κουζίνας!...για καλυτερα αποτελεσματα μη λιώσετε τις ντοματες..απλά ψιλοκόψτε τις...και φυσικά τηγανίστε κουταλιές :)